Anne Gıda ve Besin Takviyesi

Hamilelik döneminde ve doğum sonrasında anneliğin ilk anlarından itibaren doktor gözetiminde doğru beslenmek oldukça önemlidir. Çünkü bebeğin hem hamilelik döneminde hem de sonrasındaki tüm ihtiyaçlarını anne karşılar. Annenin sağlıklı beslenmesi ve sonrasında anne sütünün daha sağlıklı olması için bazı noktalara dikkat etmesi gerekir. Anne besin takviyeleri; annenin ihtiyacı olan vitaminler, mineraller ve diğer her şeyi düzenli bir şekilde almasını sağlayan yardımcı ürünlerden oluşmaktadır. Bitkisel ürünler, çaylar ve besleyici takviyeleri doktor tavsiyelerini göz önünde bulundurarak tüketebilirsiniz. İhtiyacınız olan tüm besin takviyesi ürünlerini Çiçeksepeti’nde uygun fiyatlarla bulabilirsiniz.

Hamilelikte Hangi Vitamin ve Mineraller Gıda Takviyesi Olarak Alınmalıdır?

Anne adayının sağlığı ve bebeğin gelişimi için ihtiyacı olan her şeyi doktor gözetiminde yapmak oldukça önemlidir. Bu nedenle doktorunuzdan tavsiye ve fikir almadan tek başınıza kulaktan dolma bilgilerle hareket etmemeniz gerekir. Hamilelik döneminde her annenin temel olarak ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller bulunmaktadır. Bu vitamin ve mineralleri gıda takviyesi olarak almanız mümkündür.

  • Demir: Bebeğin gelişiminde oldukça önemli olan demir, hamilelik döneminde annenin demir depolarında yeterli kadar olmaz. Bu nedenle hamileliğin üçüncü ayından itibaren demir desteği alınması gerekir. Demir değerlerinizi kontrol ettirerek doktorunuzun tavsiyesine göre demir desteği almaya başlayabilirsiniz.
  • Folik asit: Hücrelerin fonksiyonlarını tam olarak yerine getirmesi olması gereken bir vitamindir. Hamilelik dönemi öncesinde ve hamileliğin ilk üç ayında folik asit desteği alınması genelde tavsiye edilmektedir. Bu nedenle doktor tavsiyesiyle folik asit kullanmaya başlayabilirsiniz.
  • Omega 3: Sağlıklı bir yaşam için oldukça önemli olan Omega 3, hamilelik döneminde önemi daha artan bir yağ asididir. Bebekler; DHA, ALA ve EPA türlerinde Omega 3 türlerine ihtiyaç duyar. Bu nedenle balık tüketimi ve Omega 3 desteği almak oldukça önemlidir. Doğal yolla tamamlanamayan Omega 3 için besin takviyelerini kullanabilirsiniz.
  • İyot: Hem gebelik hem de emzirme sırasında oldukça önemli olan iyot, bebeğin yeterli miktarda tiroid hormonu salgılaması için gereklidir. Hamilelik döneminde yeterli iyot almak için kaya tuzu kullanılabilir. Ayrıca hamileliğin ilk üç ayından itibaren gıda takviyesi olarak multivitaminlerle birlikte iyot alınması faydalıdır.
  • D vitamini: Güneşi kullanarak elde edebileceğiniz D vitamini, oldukça önemlidir. Ülkemizde güneş çok olmasına karşın, toplumun büyük çoğunluğunda D vitamini eksikliği bulunmaktadır. D vitamini eksikliği; büyüme geriliği, erken doğum, gebeliğe bağlı diyabet gibi sorunlara neden olmaktadır. Bu nedenle hamileliğin 12. haftasından itibaren 6. aya kadar D vitamini desteği alınması önemlidir.
  • Diğer vitamin ve mineraller: Bakır, B vitamini, C vitamini, selenyum ve çinko gibi birçok vitamin ve mineral, bebeğin gelişimi için oldukça önemlidir. Dengeli ve yeterli beslenen her gebe, bu vitamin ve minerallerin çoğunu almaktadır. Fakat beslemeye dikkat etmeyen ve her besin türünü yeteri kadar tüketmeyenlerin gıda takviyeleri ile bu açığı kapatması gerekmektedir.

Anne Sütünü Artırmak İçin Önemli İpuçları

Yeni anne olan birçok kişi bazen anne sütü konusunda sorun yaşayabilir. Bu nedenle anne sütünü artırmanın yollarını aramaya başlar. Bazı konulara dikkat ederek anne sütünü arttırmak mümkündür.

  • Öncelikle anne ve bebek arasındaki iletişim, anne sütünün artmasında oldukça etkilidir. Emzirme sırasında oluşan tensel temas, göz kontağı gibi durumlar hormon seviyelerini yükseltir. Bu nedenle bebeğinizle yakın temasa dikkat etmeniz gerekir.
  • Annenin psikolojik olarak rahat olması süt üretiminde önemli bir durumdur. Uykusunu iyi almayan ve stresli olan kişilerde anne sütü oranı düşmektedir. Bu nedenle uyku düzenine dikkat etmek ve stresten olabildiğince uzak olmak gerekir.
  • Doğru ve yeterli sıklıkta bebeği emzirmenin yanı sıra uygun pozisyonunu bulmak gereklidir. Bebeği emmeye teşvik edecek en doğru pozisyonu bularak daha çok süt üretimi sağlayabilirsiniz.
  • Özellikle sezaryen doğum sonrası göğüs kanallarının yeteri kadar açılmaması sorunu olabilir. Bu durumda süt miktarını artırmak ve anne sütünü boşa harcamamak adına göğüs pompası kullanmak gerekir.
  • Dengeli ve düzenli beslenme, anne sütünün artmasını sağlar. Bu nedenle doğru şekilde beslenmeli ve gerekiyorsa doktor tavsiyesiyle birlikte gıda takviyesi almak gerekir. Vitamin ve mineral açısından değerleri düşük olan kişilerin anne sütü oranı düşmektedir.
  • Emzirme döneminde fazladan enerjiye ihtiyacınız olacaktır. Bu nedenle doğum sonrası kilo vermek için diyet yapmaktan uzak durmalısınız. Doktorunuzun tavsiye ettiği beslenme düzenine uymalı ve gıda takviyeleri ile kendinizi desteklemelisiniz.