Araceae (Arum) familyasının Dieffenbachia (difenbahya) cinsi yaklaşık 200 türden oluşuyor. Bilimsel olarak kabul edilmiş tür sayısı ise yalnızca 56 olarak biliniyor fakat süs bitkiciliği sektöründe birbirinden güzel ve gösterişli birçok hibrit ve alt tür geliştiriliyor.
Kimi zaman yapraklarından ter damlacıkları gibi su çıkarması sebebiyle Difenbahya çiçeği “Ağlayan Çiçek” olarak da biliniyor. Difenbahya çiçeksiz, uzun dalları ile çiçek severlerin favorileri arasında yer alıyor. Tropik bir bitki olan bu çiçek, çabuk büyümesi ve her daim yeşil kalması sayesinde evlerde sıklıkla dekorasyon amaçlı tercih ediliyor. Bakımının kolay olması, fazla yer seçmemesi, çoğaltılmasının çok basit olması gibi sebeplerle tüm dünyada en yaygın yetiştirilen ofis süs bitkilerinin en başta gelenlerinden biri oluyor. Bu bitkinin türlerinin bağlı olduğu cinsin kaynaklardaki bilimsel adı Dieffenbachia olarak geçiyor. Bitkiye Alman doğabilimci ve fizikçi Johann Karl Ernst Dieffenbach’ın anısına ve onun soyadından dolayı bu isim veriliyor. Ülkemizde difenbahya ismiyle bilindiği gibi ağlayan çiçek ya da tropik çiçek olarak anılıyor. Bitkinin İsmi İngilizcede Dumb cane yani dilsiz kamışı/bastonu şeklinde de kullanılıyor.
Nadiren dipten sürgün çıkaran, iri yapraklı kalın gövdeli difenbahya bitkisi genelde çok fazla dallanıp budaklanmıyor fakat büyük yapraklı olmayan türlerinin diğer türlerine oranla daha fazla dallandığına tanık olabilirsiniz. Dilerseniz sevdiklerinize de bu bitkiyi armağan ederek, evlerini yeşillendirmelerine yardımcı olabilirsiniz.
Difenbahya türlerinin ana vatanı olarak Amerika kıtasının tropikal iklime sahip kısımlarında yer alan düşük rakımlı yağmur ormanları olarak biliniyor. Uzmanlara göre düşük rakıma sahip yağmur ormanlarında yetişen türler, iç mekanlarda yetiştirilmeye en uygun türler arasında yer alıyor.
Birçok kaynakta bu bitkinin zehirli olduğuna dair bilgiyle karşılaşabilirsiniz. Zehirlenmelerden bu bitkinin hücresinde yer alan kalsiyum oksalat isimli kristallerinin sorumlu olduğu tahmin ediliyor. Küçük çocuklar ya da evcil hayvanlar ev içerisinde kontrol dışında kaldıklarında, bitkinin hırpalanan yaprak ya da saplarından çıkan kalsiyum oksalat isimli kristaller özellikle gözler olmak üzere yaralanmalara sebep verebiliyor.
Büyük tip difenbahya türleri iki yılda yaklaşık 1 metreyi buluyor. Bitki, bakım koşulları elverişli olduğu takdirde zaman içerisinde daha da uzayarak 2 metreye ulaşabiliyor. Küçük tip difenbahyalar ise genelde 1 metreye ulaşmıyor. Fakat iyi bir bakım sayesinde bitkinizi 1metreye ulaştığına tanık olabilirsiniz. Pek fazla uzamasa da dipten devamlı çoğalan ve süs bitkisi olarak da yetiştirilen birkaç difenbahya türü şunlar;
Dieffenbachia seguine (D. maculata); aslında iri türlerden biri olup bu bitkiden hem küçük hem de diğer çeşitlere nazaran daha çok dallanıp budaklanan, çok açık renkli yapraklı birçok alt tür türetiliyor. Dieffenbachia amoena; en büyük türlerden biri sayılıyor. Tropic Snow alt türü bütün dünyada en çok yetiştirilen dev difenbahya çeşidi olarak anılıyor. Yaprakları sap kısmı hariç 40cm uzunluğunda ve yaklaşık 20cm genişliğini buluyor. Sap ise tek başına yaklaşık 30cm’e kadar uzayabiliyor. Her bir yaprak hiç bozulmadan, en küçük bir yıpranma belirtisi göstermeden 1 yıl kadar dayanıyor. Bakımı doğru yapıldığı takdirde ve ortam şartları da elverişliyse yapraklar 2 yıla yakın bir süre canlılığını koruyor.
Dieffenbachia bowmanni; uzmanlar bu türün en çok yetiştirilen büyük difenbahya çeşidi olduğunu söylüyor. Tropic Snow’a çok benzese de dieffenbachia bowmannii’nin yaprak deseninde açık renkli kısım geniş değil, düzgün seyrek çizgili olarak göze çarpıyor. Bu özelliğiyle bu bitkiyi kolayca tanıyabilirsiniz.
Siz de bu güzel bitki ağlayan çiçeğe evinizde yer açmak isterseniz Çiçek Sepeti ayrıcalıklarından faydalanabilirsiniz.