Ketçap

Dünyanın birçok mutfak kültüründe özel bir yeri olan ketçap, ülkemizde de oldukça sevilen bir üründür. Çeşitli yemekleri tatlandırmak için tercih edilen ketçap, baharatlı domates sosu gibi düşünülse de içerisinde bulunan sirke ve şeker ile sıradan domates sosundan oldukça farklıdır. Kattığınız yemeğe farklı bir tat ve aroma veren ketçap en çok kızartmalık ürünlerle birlikte tüketilmektedir. Kişisel damak zevkinize göre kızartmalar dışında pilav, tavuk, kırmızı et, hamburger, sucuk vb. aklınıza gelebilecek her ürünle birlikte ketçap tüketebilirsiniz. Ketçaplar lezzet çeşidine göre şekersiz, acılı, baharatlı gibi özel versiyonlarda da üretilmektedir. İhtiyacınız olan ketçap çeşidini uygun fiyatlarla Çiçeksepeti’nde hemen bulabilir ve sipariş edebilirsiniz.

Ketçap Hangi Yemeklerde Kullanılabilir?

Ülkemizdeki hemen hemen her evde bulunan ketçap, birçok kişinin düşündüğünün aksine Amerika’da keşfedilmemiştir. Kökeni , Hokkien Çincesi ile kê-tsiap’tır. Önce balık sosu olarak Vietnam’dan güneydoğu Çin’e, oradan da Avrupa ve Amerika’ya yayılmıştır. Peki, günümüzde birçok yemeğin ayrılmaz sosu olan ketçap, en çok hangi yemeklere yakışır?

  • İlk olarak evde yapılan pizzaların olmazsa olmazı ketçaptır. Hamur hazırladıktan sonra domates sosu ile beraber konulan ketçap, pizzanın tadının daha baharatlı olmasını sağlar. Ev yapımı pizzalar dışında dışarıdan söylenen veya yenen pizzalarında üzerine sıkılan soslar arasında ketçap yer almaktadır.
  • Kızgın ve bol yağda kızarttığınız patatesler, tabii ki ketçap olmadan tüketilmez. Ketçapla birlikte mayonez ve diğer soslar da patates kızartmasına oldukça yakışmaktadır.
  • Patates kızartması dışında hamburger ile ketçap ayrılmaz bir ikilidir. Yanında patates kızartması ile sunulan hamburgeri, ketçap ile birlikte tüketmek oldukça lezzetli olur.
  • Baharatlı anne köftesi veya kasap köfte fark etmeksizin tüm köfteleri kızarttıktan sonra ketçap ve mayonez ikilisi işe lezzetlendirebilirsiniz.
  • Barbekü yaparken etin üzerine ketçap sıkmak oldukça lezzetlidir. Fakat bunun dışında akçaağaç şurubu, jalapeno biber ve ketçap karıştırarak elde ettiğiniz sosu etlerle birlikte tüketmeniz, farklı bir lezzet deneyimi yaşamanızı sağlayacaktır.
  • Bunlar dışında glaze olarak ketçap kullanabilirsiniz. Farklı malzemelerle bir araya getirdiğiniz ketçabı; lahana salatası, sebzeler, tofu mantar salatası, kızarmış tavuk ciğeri gibi ürünlerde rahatlıkla kullanmanız mümkündür.

Ketçap Çeşitleri

Farklı içeriklerle üretilen ketçaplar arasında en güzeli koruyucu içermeyen ve organik malzemelerden üretilen ketçaplardır. Değişen ketçap fiyatları, ürünün kalitesi ve kullanım alanına göre değişmektedir. Kullanılan domates miktarı arttıkça genel olarak ketçap fiyatları da yükselir. Bu nedenle doğal olarak domates oranı fazla olan organik ketçaplar faydalıdır. 20 gram ketçap içerisinde ortalama olarak 95 oranında karbonhidrat, %5 protein ve %0 yağ bulunmaktadır.

  • Farklı markalarca üretilen ketçaplar arasında her damak zevkine uyacak bir çeşit bulmak mümkündür. En iyi ketçap markası hangisi diye düşünmeden önce kişisel olarak damak zevkinize uygunluğuna karar vermeniz gerekir. Markalar kendilerine has çeşniler ve domates oranları ile farklı tatlarda ketçaplar sunar. Bu nedenle belirli bir reçeteden bahsetmek tam olarak mümkün değildir. Her ketçap çeşidi her yemeğe bu nedenle uymayabilir. Fakat katkısız ve organik ketçap çeşitleri genelde sürprize en az yer bırakan türlerdir.
  • Ketçap çeşitleri arasında en çok tercih edilen tür acılı ketçaptır. Doğal ketçaptan sonra acı sevenlerin favorisi olan bu çeşit içerisindeki acı sos miktarı ile farklı bir tat sunar.
  • Ketçap çeşitleri farklı boyutlarda sunulmaktadır. Kova, büyük, küçük, mini, tek kullanımlık ketçap gibi çeşitleri olan ketçaplar arasından seçim yaparken ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmanız gerekir. Büyük işletmeler ve restoranlarda kova ketçap tercih edilirken evlerde genelde küçük veya orta boy ketçap çeşitleri kullanılmaktadır. Bunun dışında ketçaplar kilo olarak da kutularda satılmaktadır. 9 kg, 5 kg, 10 kg, 600 gr, 350 gr gibi seçenekler arasında da seçim yapabilirsiniz.
  • Ketçap çeşitlerini tek başına almak yerine mayonez, hardal sos, barbekü sos gibi çeşitleriyle birlikte sunulan ketçap setleri ile birlikte almanız daha avantajlı olacaktır. Böylece hem fiyattan hem de diğer soslardan avantaj elde edebilirsiniz.

Calve, Heinz, Dr Pan, Burcu, Tat, Tukaş gibi en iyi markalar başta olmak üzere tüm ketçap markalarının ürünlerini Çiçeksepeti’nde uygun fiyatlarla bulabilirsiniz.