Çiçekler, hayatımızın her anına ortak olan kıymetli konuklardır. Bazen evimizi güzelleştirmek için bazen de sevgiyle büyütebilmek için çiçek alır ve yetiştiririz. Bazı günlerde ise; sevdiklerimiz tarafından gönderilir ve mutluluğumuza ortak olurlar.
Çiçek bakmak, özen isteyen bir iştir. Çiçekler bakımını ne kadar doğru yaparsak o kadar çok güzelliklerini gösterirler. Bu rehberde çiçek bakımının püf noktalarını, saksı çiçeklerinden kesme çiçeklere kadar farklı çiçek türlerinin bakım ihtiyaçlarını, bakımı en kolay ve en zor çiçek çeşitlerini bir araya getirdik. Böylece evinizdeki yeşil dostlarınızı uzun süre sağlıklı ve canlı tutabileceksiniz.
Bakım Zorluğu / Kolaylığı değerleri 1-En Kolay, 10-En Zor olacak şekilde verilmiştir. Çiçeklerin ömrünün farklı bakım koşullarındaki uzunluğunu ve özenli bakım ihtiyacını ifade eder.
Doğru Saksı ve Toprak Seçimi
Her çiçeğin istediği toprak farklıdır. Bazı çiçekler kireçli topraklarda yetişirken bazıları bol humuslu topraklarda yetişir. Sulama da önemli etmendir. Suyu çok seven bir çiçeği susuz bırakırsanız kurur. Aynı şekilde suya çok ihtiyaç duymayan bir çiçeğe fazla su verirseniz kökleri çürüyebilir. Çiçeğinizin kök sistemine uygun büyüklükte bir saksı seçmek ve besin açısından zengin, iyi drene olan bir toprak kullanmak önemlidir.
Sulama Teknikleri:
Çiçeklerinizi ne sıklıkla ve nasıl sulamanız gerektiği, çiçeğin türüne ve bulunduğu ortamın sıcaklığına göre değişir. Toprağı nemli tutmak önemlidir, ancak aşırı sulama kök çürümesine neden olabilir.
Gübreleme:
Çiçeklerinizin sağlıklı büyümesi için düzenli olarak gübrelemeye ihtiyacı vardır. Hangi gübreyi ne sıklıkla kullanacağınız, çiçeğinizin türüne ve büyüme evresine bağlıdır. Bitkilerinizin uygun zamanlarda saksı değişiminin yapılması, gübrelenmesi ve beslenmesi gerekir. Bu sayede sağlıklı bir şekilde yaşamaya devam edecektir.
Işık İhtiyaçları:
Çiçeklerin çoğu, dolaylı güneş ışığını sever. Ancak bazı çiçekler daha fazla veya daha az ışığa ihtiyaç duyabilir. Eğer çok fazla güneş istemeyen bir bitkiyi güneşi dik açı ile göreceği bir yere bırakırsanız yaprakları solacak hatta ölecektir. Bu durum, ışık seven bir bitkinin güneşten mahrum bırakılması sonucu da görülebilir. Bazı bitkiler ise günün belli saatlerinde güneş ışığı isterken belli saatlerinde de daha gölge alanlarda durmak isterler.
Sıcaklık ve Nem:
Çiçeklerinizin ideal büyüme sıcaklığını ve nem seviyesini belirleyerek, uygun bir ortam sağlamanız gereklidir. Çiçeklerin konumu da gelişimlerini olumlu veya olumsuz etkiler. Birçok bitki hava akımından hoşlanmaz ve kapı aralıklarına konulduğu zaman yaprakları zarar görebilir. Bu sebeple onları yerleştirdiğimiz alanların uygun aydınlıkta ve ısıda olması gerekir. Fazla ya da düşük sıcaklık deformasyonlara sebep olabilir.
Saksı Değişimi:
Çiçeklerin kökleri saksıyı doldurduğunda, daha büyük bir saksıya aktarılması gerekir. Saksı değişimi, çiçeğinizin daha sağlıklı büyümesini sağlar.
Vazoyu Hazırlama:
Çiçeğin bağlı olduğu bir ip varsa kesip, çiçeği rahatlatıp vazoya koymalıyız.
Çiçek Saplarını Kesme:
Çiçek saplarını keskin bir makasla çapraz olarak keserek, su emilimini artırabilirsiniz. Çiçeğin daha rahat su alabilmesi için, dallarındaki yaprakları ve dikenleri temizlemelisiniz.
Çiçek Besini:
Çiçek besini, kesme çiçeklerin ömrünü uzatan önemli bir faktördür. Vazoyu temiz su ve çiçek besini ile doldurarak, çiçeklerin daha uzun süre canlı kalmasını sağlayabilirsiniz.
Çevreden Koruma:
Çiçekleri direkt güneş ışığı, ısı kaynakları ve meyvelerden uzak tutmak önemlidir. Vazonuzu aydınlık ama direkt olarak güneşle temas etmeyecek bir yere yerleştirmelisiniz.
Su Değişimi:
Vazoda çiçeklerin canlı kalması için suyunu her gün taze su ile değiştirmelisiniz. Daha uzun yaşaması için vazo çiçekleri toprağa ekilmemelidir, suyunun her gün değiştirilmesi yeterli olacaktır.
Evde bulunan doğal malzemelerle hazırlayabileceğiniz besin takviyeleri sayesinde çiçeklerinizi daha sağlıklı hale getirebilirsiniz. Çiçek tipine göre seçmeniz gereken kuru maya, yumurta kabukları, muz, tarçın gibi malzemeler çiçeğinizi besler ve haşerelere karşı korur.
Kutuda gönderilen çiçeklerimizin sapları kısa olduğu için suya konulmamalıdır, kutu içerisinde muhafaza edilmelidir.
Saksı çiçeklerinin toprağı teslim alındıktan hemen sonra değiştirilmemelidir. Çiçeğin türünü göre uygun aralıklarda saksı ve toprak değişimi yeterlidir. Sulama ve bulundurulacağı ortam da çiçek türüne göre değişiklik göstermektedir.
Sadece dekor olarak kalmayıp ev ve ofis ortamınızda havayı temizleyen bitkiler mevcuttur. Bunlardan bazıları Salon Sarmaşığı, Deve Tabanı ve Salon Palmiyesi bitkileridir.
Salon bitkileri için uygun olan toprak, sulama ve ışık koşullarını öğrenerek, evinizde küçük bir botanik bahçesi oluşturabilirsiniz. Unutmayın, her çiçek farklıdır ve özel bakım ihtiyaçları vardır. Çiçeklerinizi gözlemleyerek, onların ihtiyaçlarını daha iyi anlayabilirsiniz.