Geçmişten günümüze insanlar avladıkları veya kestikleri hayvanların etlerini pişirmek dışında depolamak için farklı yöntemler kullanmıştır. İnsan sağlığı açısından önemi bir besi olan eti sağlıklı bir şekilde saklamak ve uzun süre boyunca tüketebilmek için kullanılan yöntemlerden birisi de etin kurutulmasıdır. Etin kurutulması ile elde edilen kuru et, çok uzun yıllardır sevilen bir lezzet olarak tüketilmektedir. Her ne kadar günümüzde teknoloji gelişmiş ve et saklamak için birçok farklı yöntem ortaya çıkmış olsa da lezzet olarak kurutulmuş et hala tercih edilmektedir. Peki, kurutulmuş et tam olarak nasıl elde edilir? Bir işlenmiş et ürünü olan kurutulmuş et, içindeki su oranı %75 seviyesinden %20 civarlarına düşürülerek elde edilmektedir. Bu sayede içerisinde zararlı bakteri çoğalması mümkün hale gelmez. Yaz aylarında yapılır ve kış aylarında bu etler kullanılır. Günümüzde ise artık geleneksel kurutma yöntemleri yerine sıcak hava akışı, vakum kurutma ve liyofilizasyon yöntemleri kullanılmaktadır.
Boşnak mutfağının bir lezzeti olan kuru et, etin özel olarak tatlandırılması ve kurutulması ile elde edilen bir şarküteri ürünüdür. Boşnak mutfağına Orta Asya’dan geldiği düşünülen kuru etin Anadolu topraklarında çemen ile eşleştirilerek pastırma haline getirildiği düşünülmektedir. Ancak balkanlarda ve günümüzde dünyanın birçok ülkesinde kuru et çeşitleri oldukça fazla tüketilmektedir. Farklı damak zevklerine hitap etmek için sade kuru et dışında isli kuru et, tütsülenmiş kuru et, füme kuru et gibi çeşitleri de bulunan kurutulmuş et, en çok sade şekilde tercih edilmektedir. Peki, kurut et nasıl yapılır?
Öncelikle kuru et yapmak için doğru et seçmek oldukça önemlidir. Çünkü et seçimi kuru etin lezzetini ve ömrünü doğrudan etkiler. Her çeşit et, kuru et için uygun olmadığından etin yumuşak bölgelerinden seçim yapmak gerekir. Ayrıca etin fazla yağdan ve sinirden temizlenmesi son derece önemlidir. Kuru et için et seçimi yapıldıktan sonra et dilimlenir ve dilimlenen et, her yerini kaplayacak şekilde doğal tuzlar ile kaplanır. Etin suyunu salması ve kurutmaya hazır hale gelmesi için yaklaşık üç gün boyunca tuzlama işlemi yapılmaktadır. Tuzlama işlemi sonrasında özel yıkama havuzlarında et kurutmak için yıkanır ve suyunu salıp temizlenen et güneş almayan bir ortamda 21 gün kurumaya bırakılır. Bütün bu işlemlerden sonra doğal yöntemlerle hazırlanan kurutulmuş et tüketime hazır hale gelir. Günümüzde fabrikasyon yöntemlerle bu süreler daha kısa sürede yapılmaktadır. Farklı lezzetler ve aromalar da bu şekilde etle buluşturularak sunulmaktadır.
Günümüzde özellikle sporcular tarafından tercih edilen kuru et, pişirme zahmeti olmadan tüketilebilen ve %30-40 aralığında protein sunan bir atıştırmalıktır. Her yaştan ve cinsiyetten kişiler rahatlıkla kuru et tüketebilir. Yüksek protein dışında oldukça düşük, hatta yok denecek kadar yağ miktarına sahip olmasından dolayı vücut geliştirme ve fitness"" spor dallarıyla ilgilenen kişiler tarafından ""ara öğün"" olarak tercih edilmektedir. Genelde paketli sunulan kuru et, 58 ila 140 gram arasındadır. Bir pakette ortalama 30 gram kadar protein almanızı sağlar. Bunun dışında pratik yemekler ve tariflerde de kuru et kullanabilirsiniz. Salata, omlet vb. pratik tariflere kuru et ekleyerek yüksek proteinli ve lezzetli yemekler hazırlamanız mümkündür.
Apikoğlu, Erşan Et, Gurmepark başta olmak üzere en iyi markaların kuru et çeşitlerini uygun fiyatlarla Çiçeksepeti’nde bulabilirsiniz. Hemen mobil uygulama veya www.ciceksepeti.com adresini ziyaret ederek kaliteli ürünleri hızlıca sipariş edebilirsiniz.