Bağlama, Türk Halk Müziği için çok önemli, popüler ve geleneksel bir müzik aletidir. Bağlamanın kökeni kopuza kadar uzanır. Yaylı çalgılar içindeki en eski müzik aletlerinden biri olan bağlama, aynı zamanda en çok emek isteyen enstrümanlardandır. Pek çok müzik tarzında bağlama kullanılabilir. Düzenli pratik ve sıkı bir disiplin sayesinde hem keyifli bir yolculuğa çıkmış olursunuz hem de Türk Halk Müziği için vazgeçilmez olan bu çalgıyı öğrenmenin mutluluğunu yaşarsınız. Bağlama öğrenme serüvenine başlamadan önce kendiniz için en uygun bağlamayı ÇiçekSepeti’nden online olarak kolayca satın alabilirsiniz!
Bağlamanın tasarımında üç parça vardır: Tekne, kapak ve sap. Perde tipi ve tekne boyutuna göre bağlamaların türleri değişir. Aynı zamanda bu bağlama türleri yeni müzik aletlerinin oluşmasına da ilham vermiştir.
Bağlama modelleri kendi için pek çok türe ayrılır. Sura, kısa sap bağlama, uzun sap bağlama, divan sazı, oyma dut bağlamalar, elektro bağlama gibi çeşitler bunlardan sadece birkaçıdır. Günümüzde bu bağlama modelleri arasında en sık kullanılanlar genellikle elektro bağlama, kısa sap bağlama, uzun sap bağlamadır. Bağlama modellerinin büyükten küçüğe doğru sıralanışı şu şekildedir: Meydan sazı, divan sazı, çöğür, bağlama, bozuk, aşık sazı, tambura, cura bağlama, iki telli saz, bulgarı, ırızva, kara düzen ve cura.
Uzun Sap Bağlama: En sık rastlanan bağlama modelidir. Genelde yedi telli olarak çalınır. Yöresel müziklere ve farklı düzenlere uygun ezgilerin estetik özelliklerini kaybetmemesini sağlar.
Kısa Sap Bağlama: Bu bağlama, uzun sap bağlamanın Si ve Do perdelerinin kesilerek yapılmış halidir. Kısa sürede ve kolayca öğrenilebilir. Daha seri olarak çalınabilir. Tellerine paralel olarak basıldığında farklı ezgiler icra eder.
Elektronik Bağlama: Elektronik gitardan esinlenerek yapılmıştır. Geleneksel olarak çok sık tercih edilmese de çeşitli müzikler üretmek için kullanılır.
Meydan Sazı: En büyük bağlamadır. Genellikle Orta Anadolu’da kullanılır. Gür bir sesi vardır. Diğer bağlama modellerinden farklı olarak tel sayısı 12’ye kadar çıkabilir. Halk arasında on iki telli saz olarak da bilinir. Akustik özelliği yüksek olduğu için meydanlarda sesi rahatça duyulur.
Bağlama modelleri arasından seçim yaparken dikkat edebileceğiniz bazı unsurlar vardır: Öncelikle bağlamanın boyunun size uygun olup olmadığına dikkat etmeniz gerekir. Buna göre kısa sap mı uzun sap mı tercih edeceğinizi seçebilirsiniz. Bağlamanın eşik yüksekliğinin de iyi ayarlanmış olması gerekir. Buna dikkat ederek bağlama çeşitleri arasından seçim yapabilirsiniz. Bağlamanın yapımında kullanılan ağacın bağlama için uygun olup olmadığına da bakabilirsiniz. Kaliteli bir bağlama için tekne kısmı dut, gürgen, ceviz; kapak kısmı köknar, ladin; sap kısmının da ardıç ve gürgen gibi sert ağaçlardan yapılmış olması tavsiye edilir. Bağlama fiyatları ürünün boyutuna, yapımında kullanılan malzemeye, teknik özelliklerine ve markasına göre değişiklik gösterebilir. ÇiçekSepeti’nin geniş ürün yelpazesinde yer alan çok çeşitli bağlamaları inceleyerek kendiniz için en uygun bağlamayı seçebilirsiniz!
Birçok kişi bağlama ve saz çalgılarını aynı enstrüman sanmaktadır. Fakat her saz bağlama olarak ifade edilmemelidir. Saz, Türk Halk Müziği’nde kullanılan bir uzun saplı çalgı türüdür. Gövdesi ağaçtan oyularak yapılır ve üzerinde ikişerli veya üçerli gruplar halinde tel bulunur. Bağlama ise üç çift tele sahip bir enstrümandır. Ayrıca yarım armut şeklindedir ve kütükten oyulmaktadır. Kiraz ağacı kabuğundan üretilen modelleri de bulunan bağlamanın tezene denilen ve mızrapla tellere vurularak çalınan modelleri de bulunmaktadır.
Bağlama modelleri; cura bağlama, tanbura, çöğür ve divan gibi farklı şekillerde isimlendirilmektedir. Yeni başlayanlar için en ideal bağlama tanburadır. Öğrenci bağlaması olarak da bilinen modeller, kısa sapları ile bilinir. Uzun saplı modeller, yeni başlayanları zorlayacağı için kısa saplı bağlamalarla başlamak gerekir. En iyi öğrenci bağlaması maun ve dut ağacından yapılmaktadır. Venge, ladin, kestane ve ardıç ağacından da güzel modeller bulabilirsiniz. Ağaç kalitesi bağlama kalitesiyle doğru orantılıdır. Yeni başlayanlar saz kafesi olmayan modelleri tercih etmemeli ve orta eşikteki tellerin arasındaki mesafenin uyumlu olmasına dikkat etmesi gerekmektedir.