Uzmanlar, bebeklerin doğumundan itibaren iki yaşlarına kadar anne sütü içmelerini tavsiye eder. Hayatın ilk altı ayı boyunca bebeğin anne sütü haricinde hiçbir gıda almaması önemlidir çünkü anne sütü, bebeğin ihtiyaç duyduğu tüm gıdayı içerir. Doğal gelişen bir dönem olan emzirme sürecinde; annenin sütünün olmaması ya da bebeğin emmeyi reddetmesi gibi problemlerden dolayı biberon ihtiyacı ortaya çıkabilir. Emme refleksi ile doğan bebek, ihtiyaç duyduğu gıdayı biberon sayesinde kolaylıkla alabilir. Yenidoğan dönemi, dört ay ve üstü, altı ay ve üstü dönem ile bir yaşından sonraki dönem için özel geliştirilen farklı akış hızlarına sahip biberon çeşitleri bulunur. Biberon çeşitleri ile anne sütünün hiç olmadığı ya da anne sütünün yetersiz geldiği durumlarda formül mamalarla bebek altı aylık döneme kadar beslenebilir.
Bebekler emme refleksiyle doğar. Yeni doğum yapan annenin sütü hemen gelmeyebilir ya da gelen süt bebeğin doyması için yeterli olmayabilir. Bu durumda, bebeğin biberon yardımıyla beslenmesi ya da sağılan anne sütünün biberon ile verilmesi söz konusu olabilir. Bebekler biberon ile beslendiklerinde emdikçe, emiş hızlarına göre gelen süt ile beslenmeye alışabilir. Bu durum, annenin sütü geldikten sonra göğüsten gelen sütün biberondan gelen süt kadar tazyikli olmaması ya da biberonun başlığına alıştığı için annesinden süt emmesini reddetmesine neden olabilir. Yenidoğan döneminde karşılaşılabilen bu durum için anne memesinin yapısı örnek alınarak yapılmış biberon çeşitleri tercih edilebilir. Bu biberonlar sayesinde bebek annesini emmeye de kolayca uyum sağlayabilir. Çalışan anneler için de biberon çeşitleri bir anlamda kurtarıcıdır. Çalışan anne işteyken, sağıp bıraktığı süt, anne göğsüne benzer bir yapıda tasarlanmış biberonda bebeğe verilebilir. Sağılıp dondurulan süt, biberon ısıtıcı yardımıyla ideal sıcaklığa getirilebilir.
Kaşık biberonlar da yenidoğan döneminde ve ek gıda döneminde bebeğin beslenmesi için kullanılan biberon tipleri arasında yer alır. Yenidoğan döneminde kaşık biberon kullanarak bebeğin biberona alışmaması ve sonrasında annesini emmekte zorlanmaması hedeflenir. Biberon haznesine doldurulan süt, biberonun ucundaki kaşığa aktarılır ve bebeğin bu kaşıktan emmesi sağlanır. Kaşıklı biberonlar ayrıca ek gıda döneminde, bebek liderliğinde beslenme yani BLW yöntemini benimseyenler tarafından bebeklerin çorba ve püre gibi gıdaları alması için de tercih edilir.
Yenidoğan biberonları, bir yetişkin tarafından kullanılacağından cam biberon tercih edilebilir. Kullanım sonrası kolaylıkla temizlenebilir. Yenidoğan biberon markaları arasında, bebeğin hayatının ilk aylarında en çok karşılaşılan sorunlardan biri olan gaza karşı geliştirilmiş biberon seti çeşitlerini bulabilirsiniz. Gaz ve kolik gibi sorunlar, yanlış biberon seçiminden kaynaklanabilir. Bebeğiniz gaz sorunu yaşıyorsa ve biberon ile besleniyorsa gaz yapmayan biberon çeşitlerini kullanabilirsiniz. Bebekler biberon ile beslenirken hava yutar ve bu da gaza neden olur. Bebeğin biberonu emerken yuttuğu hava miktarını azaltacak şekilde tasarlanan biberonlar gaz sorununu önlemeye yardımcı olur.
Bebeğiniz için doğru biberonu seçmek kadar biberonu kullanım sonrası doğru temizlemek de önemlidir. Biberon temizliğinde biberon temizleme fırçası kullanılması, dipte kalan süt ve mama artıklarının etkili bir şekilde temizlenmesi açısından önemlidir. Bebek biberon çeşitleri, biberon temizleyici özel jeller ile temizlenebilir. Herhangi bir temizlik ürünü kullanmadan biberon sterilizatör yardımıyla biberonları temizleyebilirsiniz.
Biberonların ıslak bırakılmaması ya da içinde süt varken uzun süre bırakılmaması biberon içinde bakteri ve kötü koku oluşmaması açısından önemlidir. Bebek ek gıdaya başlayana kadar biberonlarının kaynatılması ve sterilize edilmesi gerekir. Bebek her gıdayı almaya başladıktan sonra ise biberonları yine düzenli aralıklarla kaynatılsa da günlük kullanımda biberon temizleme fırçası ve sıcak suyla temizlenebilir. Biberon temizlendikten sonra temiz bir havlu ya da damlalık üzerine bırakılarak kuruması sağlanmalıdır. Bebeğiniz için farklı materyal ve özelliklerdeki biberon çeşitlerine ÇiçekSepeti üzerinden ulaşabilirsiniz.
Bebekler için kullanabileceğiniz biberonlar, kendi içlerinde sınıflara ayrılır. Genel olarak bu sınıflandırma; yenidoğan bebekler için biberonlar, 1 aylık bebekler için biberonlar, 2-3 aylık bebekler için biberonlar, 4 ve üzeri ay bebekler için biberonlar şeklindedir. Yenidoğanlar için olan biberonlar genellikle 100 ml, 1 aylık bebekler için 120 ml, 2-3 aylık bebekler için 250 ml, 4 ay ve üzeri bebekler için 350 mililitredir. Biberonlar ayrıca materyallerine göre de sınıflandırılır. Temel olarak cam ve plastik biberonlar vardır. Bunun haricinde polipropilen malzemeden üretilen biberonlar da vardır. Bebeğiniz için en uygun biberonu Çiçeksepeti’nde online olarak keşfedebilirsiniz!
Bebeğiniz için biberon seçerken ilk olarak biberonun üretildiği maddeye dikkat etmeniz gerekir. Cam, plastik ve silikon biberon modelleri arasından bebeğiniz için hangisinin daha iyi olduğuna karar vermeniz gerekir. Cam biberonlar en kolay şekilde sterilize edebileceğiniz biberonlardır. Plastik biberonlar ise hafif ve kırılmaz olduğu için kullanışlıdır. Daha sonra bebeğinizin yaşına uygun olarak da biberon seçimine dikkat etmeniz önemlidir. Bebeğinizin biberonu kolayca kavrayabilmesi için onun yaşına uygun biberon seçmeniz gerekir. Bu detaylara dikkat ederek bebeğiniz için biberon seçebilirsiniz.