Keman, yaylı çalgı ailesinin en tanınmış ve popüler bir üyesidir. Enstrümanın, tüm diğer müzik aletlerinde olduğu gibi farklı çeşitleri ve bu çeşitlere ait özellikleri vardır. Klasik, akustik ve elektro keman modelleri profesyonel müzisyenlerin yanı sıra amatör kişilerin kullanımına da uygundur. Ancak keman çalmak istiyorsanız önce dikkat etmeniz gereken nokta enstrümanın boyutudur. Eğer ilk kez bir keman satın alacaksanız, klasik bir model ile öğrenmeye başlayabilirsiniz. Daha sonra isterseniz akustik ya da elektro modellere geçiş yapabilirsiniz. Onlarca farklı marka tarafından üretilen ve her bütçeye uygun müzik aletleri ÇiçekSepeti’nde! Beğendiğiniz enstrüman modelini kolayca sipariş edebilir, ucuz keman çeşitleri ile hayatınıza ahenk katabilirsiniz.
Klasik keman modelleri dört teli, ahşap gövdesi, f delikleri ve yayı ile sesi doğal şekilde yansıtan, herhangi bir kablo ile cihaza gerek duymayan enstrümanlardır. Kemana başlarken tercih edilen model olmasının yanı sıra diğer çeşitlerin temelini oluşturduğu için her keman sanatçısının mutlaka bir klasik kemanı bulunur. Tam, yarım ve çeyrek olarak adlandırılan boylara sahip ürünler arasından kendi yapınıza uygun klasik keman modelini seçebilirsiniz.
Akustik kemanlar ile klasik olanlar arasında neredeyse hiçbir fark yoktur. Tellerin yapısı, ses aralıkları ve dolayısı ile çalma biçimleri birebir aynıdır. Sadece gövde üstüne yerleştirilen manyetik, doğal sesi bozmadan daha yüksek çıkmasını sağlar. Elektro kemanlar tıpkı elektro gitarda olduğu gibi bir ses sistemine entegre edilerek çalışır. Farklı marka ve modeli bulunan enstrümanların ayarlarını, amfi üzerinden gerçekleştirebilir ve ses yüksekliğini, tonunu ve derinliğini ayarlayabilirsiniz. Üstünde yer alan manyetiğin kalitesi, elektro keman performansını belirleyen en önemli faktördür.
Keman boyutlarına göre tam, yarım ve çeyrek olarak ayrılır. Çalgının rahat ve doğru bir şekilde çalınabilmesi için boyutunun doğru seçilmesi gerekir. Bunun temel sebebi, standart bir beden ölçüsü ve vücut proporsiyonu olmamasıdır. Boy, kol, el ve parmaklar kişiden kişiye farklılık gösterir. Ancak genellikle çeyrek ve yarım kemanlar, küçük ve genç müzisyenler için üretilir. Keman sipariş etmeden önce size uygun olan boyu tespit etmeniz, seçim yapmanızı kolaylaştırır.
Bazı modeller özel çantası içerisinde, yardımcı ve yedek aksesuarları ile birlikte satılır. Keman yayı, yastığı ve standı dışında yedek tel ile reçine, bu müzik aletini çalan kişilerin sıkça ihtiyaç duyduğu aksesuarlar arasındadır. Yaylı çalgılar içinde en çok tercih edilen müzik aletlerinden biri olan kemanı keyifli bir hobi edinmek amacıyla değerlendirebilir ya da sevdiklerinize unutulmaz bir hediye olarak düşünebilirsiniz.
Fabrikasyon kemanlar fiyat olarak daha uygun baremde seyreder. Makinelerde seri üretim ile imal edildikleri için işçilik maliyetleri oldukça düşüktür ve bu durum bir keman fiyatı için belirleyicidir. Şayet uygun fiyatlı keman satın almak istiyorsanız fabrikasyon seçeneklere bakabilirsiniz. Standart öğrenci kemanı olarak da bilinen fabrikasyon müzik aletleri, başlangıç seviyeleri için oldukça idealdir. Fabrikasyon bir model ile başlamak istiyorsanız, kaliteli keman markalarının seri üretim çeşitlerini tercih edebilirsiniz. En iyi keman markaları, el yapımı enstrümanları ile ünlüdür. El yapımı keman modellerinin en dikkat çeken ve enstrümanı değerli kılan özelliği, keman yapımcısının üretiminin her aşamasında yer almasıdır. Keman yapım ustası, ağacın ilk halinden son haline dek tüm süreçlerde kemana elleriyle şekil verir. Tüm üretim süreci bir ustanın elinden geçtiği için yapım maliyeti yüksektir ve bu durum fiyatlara yansır. El yapımı kemanların ses kaliteleri, fabrikasyon olanlara kıyasla çok daha yüksektir. ÇiçekSepeti’nin zengin ürün çeşitliliği sayesinde keman fiyatları arasında karşılaştırma yapabilir ve en iyi keman modelini hemen satın alabilirsiniz.
Keman, her ne kadar öğrenilmesi zor bir enstrüman olarak bilinse de, aslında sandığınız kadar zor değildir. Hatta kemanla kolay bir şekilde çalınan şarkılara çalıştığınızda, yaklaşık 2 ay gibi kısa bir sürede keman çalabilirsiniz. Ancak keman çalmayı öğrenmek için sık sık egzersiz yapmanız gerekir. Bunun için hemen her gün yay çekmeyi öğrenmeniz, notaların yerini ezberlemeniz ve notalara doğru basmanız gerekir. Özellikle yay çekerken doğru tele dokunmak için çok çalışmalısınız. İlk başta kulağınıza pek de güzel gelmeyen sesler, sonrasında anlaşılır notalara ve melodilere dönüşür. Eğer siz de keman çalmaya başlamak istiyor ama zor olduğunu düşünüyorsanız, doğru bir kemanla ve sıkı bir çalışmayla ne kadar ilerlediğinizi görünce çok şaşıracaksınız. Kaliteli ve sizin için en uygun keman modelini bulmak için Çiçeksepeti’ni ziyaret edebilirsiniz.
Kemanlar; boyutlarına, yapımına ve yapısına göre farklı çeşitlere ayrılır. Boyutlarına göre kemanlar kendi içlerinde 5’e ayrılır. 1/8 Keman (Çeyreğin Çeyreği), 1/4 Keman (Çeyrek), 2/4 Keman (Yarım), 3/4 Keman (3 Çeyrek), 4/4 Keman (Tam) olarak sınıflandırılan bu kemanlar, farklı yaş gruplarına özel olarak hazırlanır. Yapımına göre kemanlar ise; el emeği ile hazırlanan el yapımı kemanlar ve standart olarak üretilen fabrikasyon kemanlar olmak üzere 2’ye ayrılır. Yapısına göre kemanlar ise; elektro keman ve akustik keman olmak üzere 2 farklı çeşitten oluşur. Görüntüsü “S” harfini andıran ve boşluklu yapısı bulunan kemanlar, elektro kemanlardır. Akustik çalışma prensibi bulunan ve günümüzde en çok kullanılan kemanlar ise akustik kemanlardır. Çiçeksepeti’nde keman çeşitlerini bir arada bulabilir ve size en uygun olanı satın alabilirsiniz.