İnsanlar, boş vakitlerinde kendini geliştirmek ve eğlenmek adına bazı aktiviteler gerçekleştirir. Bazısı kitap okur bazısı film izler bazısı ise gökyüzünün sonsuz gizeminde harika bir yolculuğa çıkar. Gezegenler, galaksiler, binlerce yıldız ve gök cisimlerini gözlemlemek son derece eğlenceli bir hobidir. Bu hobiyi tam olarak yapabilmek için ise iyi bir teleskop edinmeniz gerekir. Teleskop, amatör ve profesyonel olarak gökyüzünü gözlemleyen kişilerin kullandığı oldukça önemli bir cihazdır. Birçok parçadan oluştuğu için özelleştirilebilir yapıdadır. Kamp yaparken veya outdoor faaliyetler sırasında kullanabileceğiniz ya da evinizde bir köşeye yerleştirerek canınız her istediğinde gökyüzünü seyredebileceğiniz teleskoplar, en uygun fiyatlarla ÇiçekSepeti’nde! Hemen ürünleri inceleyerek uygun fiyatlarla sipariş edebilirsiniz.
Hobileriniz arasında gökyüzünü incelemek ve gök olaylarını takip etmek varsa öncelikle bir teleskop edinmeniz gerekir. Tam donanımlı teleskop sayesinde amatör veya profesyonel bir gözlemci olabilirsiniz. Fakat birçok marka ve çeşidi bulunan teleskoplar arasından seçim yapmak kafanızın karışmasına neden olabilir.
Söz konusu teleskop olunca ilk dikkat edilmesi gereken konu optik tasarımdır. Teleskoplar optik tasarımlarına göre üç ana gruba ayrılır. Bunlar; aynalı, mercekli ve katadioptrik teleskoplardır. Bu üç ana özellik dışında odak oranı, kullanıcı deneyimi ve açıklık gibi konulara da dikkat edilmesi gerekir.
Mercekli teleskop, geçmişten günümüze kullanılan geleneksel modeldir. Objektif lens, kapalı bir tüpten ışığı geçirir ve mercek diğer uçtan geriye doğru düzelterek net görüntü sağlar. Ayrıntı ve netlik açısından oldukça başarılı olan bu modeller, gezegenleri izlemek ve üzerlerinde inceleme yapmak için idealdir. Basit tasarımı ve kullanım kolaylığı sağlaması açısından başlangıç seviyesinde gökyüzünü incelemek isteyenler bu modelleri tercih edebilir.
Aynalı teleskop, bir ucundan ışığın girmesine izin verir ve karşı tarafta yer alan kavisli birincil aynadan görüntüyü yansıtarak oluşturur. Mercekli modellere göre daha büyük açılara sahiptir. Bu sayede daha soluk gök cisimlerini incelemenize olanak tanır. Mercekli teleskoplara göre daha kısa olmaları sayesinde dilediğiniz her yere götürebilirsiniz. Fakat sağlam ve net görüntü almak için sabitlenmesi gerekir. Yüksek kalitede görüntü ve daha kompakt tasarım istiyorsanız bu model uygun olacaktır.
Katadioptrik teleskop modellerinde ise hem mercek hem de ayna kullanılır. Katoptrik ayna, dioprikt ise mercek kullanılan sistemleri tanımlar. Bu tür teleskoplar sahip oldukları büyük odak uzaklığı değeri sayesinde yüksek büyütme oranlarını başarılı bir şekilde gerçekleştirebilir. Daha profesyonel bir kullanım alanı olan bu türü, gök bilimi hakkında bilgilerinizi genişlettikten sonra detaylı araştırmalar için tercih edebilirsiniz.
Teleskop, tek başına gözlem yapmanıza olanak tanısa da alacağınız aksesuarlar sayesinde gözlem deneyiminizi daha yukarı çekebilirsiniz.
Teleskop kullanımı ilk başta kolay gibi görünse de zamanla aslında o kadar kolay olmadığı anlaşılır. Çünkü teleskopların yakınlaştırma oranları çok fazla olduğundan hedefi bulmak oldukça zor olabilir. Bu sorunun önüne geçmek adına bulucu dürbün edinmeniz gerekir. Bulucu dürbünü teleskop üzerine monte ederek geniş açılara sahip olabilir, hedefinizi kolaylıkla mercek görüntüsüne denk getirebilirsiniz.
Hedefi bulduktan sonra yaşanan sorunların başında, hedefin kısa sürede kaybolması gelir. Bu sorunun önüne geçmek adına otomatik nesne izleme özelliği olan yani GoTo donanımlı GPS teleskopları tercih edebilirsiniz. Rüzgar, titreme gibi dış etkenlerden korunmanızı sağlayan bu teleskopları sabitlemek adına tripod üzerine yerleştirmeniz daha sağlıklı sonuçlar almanızı sağlar.
Teleskopla gözlem yapmayı bir adım öteye götürerek fotoğraflama yapmak istiyorsanız bu iş biraz zor olabilir. Çünkü çıplak gözle gördüğünüz ve teleskop tarafından yakınlaştırılan görüntüyü kaydetmek zordur. Bunu yapabilmek için stack yani biriktirme yöntemini kullanmanız gerekir. Fotoğraf makinesi ve akıllı telefon bağlantı adaptörleri kullanarak makinenizi teleskoba bağlayabilir, otomatik pozlama modu ile çekim gerçekleştirebilirsiniz.
Teleskop ile güneşi gözlemlemek istiyorsanız öncelikle çıplak gözle asla bunu yapmamalısınız. Güneş gözlemleri için özel olarak üretilen güneş filtreleri kullanmanız gerekir. Bu filtreler güneşin tanecikli yapısını ve zararlı ışınlarını filtreleyerek gözlem yapmanızı sağlar.
Ay gözleminin çıplak gözle yapılmaması gerekir. Ay gözlem filtreleri, gözlerinizi rahatsız etmeden uzun süreler boyunca ay üzerindeki hareketleri gözlemlemenizi sağlar.
Yakaladığınız gök cismi veya gezegeni daha detaylı incelemek istediğinizde farklı merceklere ihtiyacınız olacaktır. Bu nedenle uygun yakınlaştırma oranlarına sahip göz merceklerini kullanabilirsiniz. İçerisinde farklı filtre ve mercekler bulunan setler, teleskobunuzdan aldığınız keyfi bir üst seviyeye çıkaracaktır.
Gökyüzü gözlemi her zaman ve her hava koşulunda yapılabilen bir eylem değildir. Bunun için uygun şartlar oluşması gerekir. En verimli şekilde gözlem yapabilmek adına sıcaklık, nem, yükselti gibi detaylara dikkat etmek gerekir. Tüm bu detayları etkili bir şekilde kullanmak adına dijital pusula edinebilirsiniz.
Bushman, Celestron, National Geographic başta olmak üzere en iyi marka teleskopları ÇiçekSepeti’nde bulabilir, uygun fiyatlarla sipariş edebilirsiniz.