Tereyağı, ana maddesi süt yağı olan bir mandıra ürünüdür. Tereyağının bileşiminde yaklaşık %80 oranında süt yağı, su, süt şekeri, mineraller, kolesterin, suda çözülmüş vitaminler, protein, asitler ve aroma veren maddeler yer alır. Tereyağı, gıda ve kozmetik sanayisinde kullanılan bir hammaddedir.
Birbirinden farklı tatlara sahip, en leziz ürünleri bir araya getiren tereyağı çeşitleri, ciceksepeti.com ve Çiçeksepeti mobil uygulamasında sizleri bekliyor! Siz de kampanyalı fiyatlar ve kolay ödeme koşullarından yararlanarak, tereyağı sayfasında listelenen ürünleri kapınıza teslim edilecek şekilde satın alabilirsiniz.
Tatlı kremadan yapılan tereyağları ve ekşi kremadan yapılan tereyağları dışında da tereyağı çeşitleri mevcuttur: Peynir altı suyundan yapılan tereyağı Peynirhanelerde peynir yapımı sırasında oluşan peynir altı suyunun yağ oranı uygulanan teknolojilere göre çok farklı olur. Genel olarak peynir altı suyu % 0.8 civarında yağ ihtiva etmekle birlikte, yağ oranı, % 0.2 altında olan peynir altı sularından tereyağı elde edilmesi ekonomik açıdan yarar sağlamaz. Günümüzde, normal süt seperatörleri kullanılarak peyniraltı suyundan krema ayrılmaktadır. Bu şekilde elde edilen krema, ısıtılıp eşitlendirildikten sonra, normal krema gibi tereyâğına dönüştürülür. Dondurulmuş kremadan yapılan tereyağı: Tereyağının fazla üretildiği ilk bahar ve yaz aylarında 25 veya 50 kg’lik miktarlar buzhanelerde -14 ile -16 °C arasında değişen derecelerde dondurularak, tereyağı üretiminin düştüğü kış aylarında çözündürülerek tüketime sunulur. Bu amaçla yaz kreması -12 ile -16°C 'da dondurulmakta ve kış mevsiminde, elde edilen taze kaymağa katılarak tereyağı halinde işlenmektedir. Böylece, kış periyodunda tereyağı üretimini arttırmak olanağı doğmaktadır. Burada sağlanan önemli avantaj, oldukça sert olan kış tereyağına, yaz kremasından elde edilen yumuşak karakterli tereyağının katılmasıyla, sürülmesi kolay olan bir ürün elde etmektir. Kremanın dondurularak muhafazasının dezavantajı, tereyağına oranla daha fazla yer kaplaması ve dondurma giderlerinin bu yüzden fazla olmasındadır. Rejenere edilmiş tereyağı Tereyağının rejenere edilmesi, tazeleştirilme işlemlerinden geçirilerek başlangıçtaki kalitesine kavuşturulması anlamına gelir. Bu amaçla yayıklama, konsantre etme veya sıvılaştırma yöntemleri kullanılmaktadır. Kurutulmuş tereyağı Toz şekline dönüştürülmüş tereyağıdır. Çözündürülmüş tereyağı ile kalsiyum karbonatın kondanse sütle yapılmış emülsiyonunun karışımından ibarettir. Bu karışıma biraz da sıcak su katılır. Sonra bütün kitle homojenize edilir ve püskürtme yöntemiyle kurutulur. Kurutulmuş tereyağının dayanma süresi çok kısadır. Ürün, iki ay sonra acılaşır. Dayanıklı tereyağları Dayanma ömrü uzun bir tereyağı elde etmek için pek çok çalışma yapılmakla beraber, bugüne kadar tam bir başarı sağlanamamıştır. En çok önerilen yöntem, tereyağının %80 yağ içeren kremadan ısıtılıp eritilerek yaklaşık 800 g’lık porsiyonlar halinde kutulara doldurulmasıdır. Üç defa 24 saat aralarla 100°C’de sterilize edilir. Bu şekilde elde edilen tereyağ konservesi uzun süre dayanır. Ancak ürünün yapısı, yeknesak değildir. Lezzet her zaman tüketicinin beğenisini kazanamaz. Nötr kremadan yapılan tereyağı Kötü kaliteli kremalardan geniş ölçüde tereyağ yapılması, sık rastlanan bir uygulamadır. Fazla asitleşme sonucu kalitesi düşmüş kremaların belli aşamalardan geçirilip nötralize edilmesi esasına dayanır.Bu yöntem fazla masraflı olmakla birlikte, bazı ülkelerde kaymağın nötralleştirilmesi işlemi yasaklanmıştır.
Her ikisi de hemen hemen ayni kaloriye sahiptir. Margarinde yağ asitleri çok yüksektir. Margarin Koroner kalp hastalığı riskini üçe katlar. Tereyağı ise üksek oranda antioksidan, çinko ve magnezyum içerir ve A, D, K vitaminleri, Omega-3, demir, selenyum, riboflavin, niasin ve lesitinden zengindir. Margarin toplam kolesterolü ve LDL’ yi yükseltirken (kötü kolesterol), HDL yi düşürür (iyi kolesterol). Tereyağı ise yüksek kolesterolü düşürür Tereyağı yemek, yiyeceklerdeki diğer besin öğelerinin emilimini arttırır ve A vitamini ve iyot için iyi bir kaynaktır. Konjuge linolenik asitten (CLA) zengin olan tereyağının, antienflamatuvar, antiallerjik ve antikanserojenik etkileri vardır. Margarin, anne sütünün kalitesini düşürürken, tereyağı diş çürükleri ve osteoporoz riskini azaltır. Margarin insülin tepkisini düşürür, bağışıklık sistemini zayıflatır. Tereyağı ise vücuttaki asetilkolini arttırır ve bellek ve öğrenme kapasitesi üzerine olumlu etkileri vardır. Tereyağı ile karşılaştırılınca margarin yemek kadınlarda kalp hastalığına yakalanma olasılığını %53 arttırmaktadır. Aynı zamanda sürekli margarin tüketimi, kanser riskinin de beş kata kadar artmasına sebep olabilir.
Online satış, mağazalarda ulaşamayacağınız tereyağı çeşitlerini tek tıkla beğeninize sunuyor. Çiçeksepeti tereyağı kategorisi ise kampanya ve özel fırsatlarla çok daha cazip hale gelen ürünlerden oluşuyor. Tereyağı sayfasında listelenen bu özel ürünler, online alışverişe özel indirimlerle, Çiçeksepeti’nde! Uygun fiyat fırsatlarını yakalamak için hemen kategoriyi dolduran leziz ürünleri keşfedin, tek tıkla, en uygun fiyatlı seçenekler ayağınıza gelsin.