Her yıl 8 Mart tarihi Dünya Kadınlar Günü ya da diğer bir adıyla Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanıyor. Bu günün anlam ve önemi oldukça özel olsa da günümüzde kadınların hayata olan katkıları için teşekkür etmek ve sevginin güzelliğini hissettirmek için ideal bir gün olarak görülüyor. Peki, geçmişte oldukça zorlu mücadelelerle kadın haklarının önemine dikkat çekmek, eşitlik ve sosyal hakların adaletsizliğine vurgu yapmak için anılan bu özel gün nasıl ortaya çıktı?
Kadınlar günü aslında sadece Kadınlar Günü değil, Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Yani kadınlara hediye almak, onları mutlu etmek oldukça değerli ama bu özel gün tüm bunların ötesinde bir anlama sahip. Kadınların eşitlik talebiyle, hakların, ücretlerin ve çalışma saatlerinin eşitliği talebiyle ortaya çıkardığı bir gün…
8 Mart Dünya Kadınlar Günü tarihçesi 1800’lü yıllara dayanıyor. 1800’lü yıllarda erkekler iş hayatında kadınlardan hem daha fazla kazanıyor hem de sosyal olanaklar bakımından daha fazla hakka sahip oluyordu. Bu durum aslında 2000’li yılları yaşadığımız şu günlerde de tam olarak bitmediği için o günleri tahmin etmeniz daha kolay diyebiliriz. Cinsiyet ayrımının çok sert olduğu 1850’lerde özellikle Amerika’da işçi hareketleri yoğunluk kazandığı sırada 8 Mart 1857 tarihinde dünya tarihini değiştiren bir olay yaşandı. New York kentindeki bir tekstil firmasında çalışan 40.000 kadın dokuma işçisi kütü koşulları, düşük maaşı ve 16 saat çalışmanın insanlık dışı olduğunu söyleyerek grev başlattı. Fakat polis ve patronlar grevi durdurmak için şiddete başvurdu ve fabrikaları kapatmak kararı aldı. Fabrikalar kilitlendiği için önünde eylem yapan işçiler bilinmez bir nedenden dolayı ortaya çıkan yangından kaçmak isterken polis barikatları sebebiyle sıkıştı ve 120 kadın işçi hayatını kaybetti. Sonrasında ise hak arayışı için hayatını kaybeden kişilerin cenaze törenine binlerce insan katıldı ve bu acı olay tüm işçilerin birlik olup mücadele etmesine önayak oldu.
Yaşanan acı olaylar nedeniyle Kadınlar Günü’nün temeli 1857 yılında atılmış olsa da bu özel günün düzenli olarak uzun yıllar hatırlanır hale gelmesi oldukça uzun zaman aldı. İlk Ulusal Kadınlar Günü 1909 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleşti. Bu kutlama aslında bir önceki sene yapılan büyük grevi anmak için düzenlemişti. Takvimler 1910 tarihini gösterdiğinde ise Kopenhag’da ikinci kez düzenlenen Sosyalist Enternasyonel buluşmasında Kadınlar Günü’nün her yıl kutlanması kararı alındı. Fakat hangi tarihte kutlanacağını açıklanmamıştı. Tarihteki ilk resmi Kadınlar Günü anması 19 Mart 1911 tarihinde yüzlerce kadının katılımı ile gerçekleşti. Sonrasında ise “Kadınlar Günü ne zaman?” sorusu 1921 yılında net olarak cevap buldu; tarih 8 Mart, isim ise Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak ilan edildi. Birleşmiş Milletler ise 8 Mart'ın Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak anılmasını ilk olarak 1977 yılında kabul etti ve tüm dünyada bu şekilde kutlanmaya başlandı.
Ülkemizde ilk ilan edildiği tarih olan 1921 yılından itibaren kutlanan 8 Mart Kadınlar Günü; sosyal, siyasal ve ekonomik yönden eşitliği savunmak için çeşitli etkinliklerle kutlanmaya devam etmektedir. Dünyanın her yerinde olduğu gibi bu özel günde geçmişte kadın hakları için mücadele edenler anılmakta, bu konuda insanların bilinçlenmesi için çalışmalar yapılmaktadır.
Kadınların her geçen gün daha eşit, daha özgür ve daha mutlu olacakları bir dünya dileğiyle… Dünya Kadınlar Gününüz kutlu olsun.