Kaktüs Bakımının İncelikleri

kaktüs bakımı

Bütün bitkiler içinde bakımı en kolay olanlar kaktüsler ve diğer sukkulentlerdir (dikensiz kaktüsler). Kaktüsünüzün çiçek açmasını ve iyi gelişmesini istiyorsanız, fiziksel ve kimyasal şartlarını mümkün olduğunca kaktüsün kendi doğal ortamına uydurmanız gerekir. Bütün kaktüsler için geçerli olan bu koşullara uyarsanız, siz de çiçek açan sağlıklı kaktüsler yetiştirebilirsiniz.

Kaktüs Bakımı

IŞIK: Kaktüs ve bütün sukkulentlerin çoğu, bolca gün ışığına ihtiyaç duyar. Evinizin kuzey cephesinde kaktüs yetiştirmeyi denemeyin, en çok güneş alan yerler kaktüsler için ideal ortamlardır. Kaktüslerinizi mümkün oldukça pencereye yakın yerlere koyun, hatta pencere pervazlarında ve balkonunuzda en çok güneş alan yerleri kaktüslerinize ayırın. Ancak kaktüsleri direkt öğle güneşinden korumanız gerekmektedir.

ISI: Kaktüsler ve bütün sukkulentler sıcağı sever. Yazın 40 dereceye kadar büyümeye devam ederler ancak daha sıcakta büyüme durur. Kışın sulanmamak kaydıyla soğuğa da dayanıklıdırlar. Sıcaklık -15 derecenin altına düşmemelidir ve çok nadir de olsa biraz su verilmelidir.

TOPRAK: Kaktüsler, çiçek toprağı ve kalın kum karışımında yetiştirildiği zaman en çok verim alınır. Bunun yerine torf ve pomza karışımı da kullanılabilir. Seçtiğiniz toprağın suyu geçirmesi ve kireçli olmaması önemlidir. Torf-pomza karışımı kullanıyorsanız ara sıra suni gübre vermeniz gerekmektedir.

SU: Doğada bitkilere en iyi gelen ve en faydalı su elbette yağmur suyudur, ancak yağmur suyunu şehirde depolamak zahmetli bir iştir. Kaktüslerinizi sularken musluk ya da Kaktüsleri sulamak için kullandığınız suyun Alman sertlik derecesi 5-6, Fransız sertlik derecesi 8-9 olmalıdır. Musluktan akan suyun sertliğini belediyenizden öğrenebilirsiniz. Kaktüslerinizin sayısı fazla değilse pet şişedeki sular ile sulayabilirsiniz.

SULAMA: Sulayıp sulamamak konusunda şüpheye düştüğünüz zaman kaktüsünüze su vermeyin. Toprağın sadece görünen kısmı değil, içi de kuruduğu zaman sulayın. Suladığınız zaman hava sıcak ve güneşli olmalı ve bol su vermelisiniz. Saksının altındaki tabağı sulama işleminden 30 dakika sonra boşaltın.

HAVA: Sukkulent ve kaktüs türleri doğal ortamlarında nemli havaya ve havasızlığa alışkın değillerdir. İlkbahar, yaz ve sonbahar aylarında kaktüs yetiştirmek için en ideal ortam balkondur. Kapalı yerde kaktüs yetiştiriyorsanız odayı gün içinde sık sık havalandırmanız gerekmektedir.

GÜBRE: Sukkulent ve kaktüslere asla hayvan gübresi verilmemelidir. Halk arasında ‘vitamin’ olarak bilinen suni gübrelerden vermeniz gerekir. Sukkulentler yavaş büyüdüğü için gübre seçerken azotu az, fosfor ve potasyumu çok olmasına özen gösterin. ‘Çiçek çoşturan’ ya da ‘çiçek açtırıcı vitamin’ olarak geçen gübrelerden kullanabilirsiniz. Gübreleme mevsimi ilkbahardır, kışın gübre verilmemesi gerekir. Çünkü kaktüs kışın dinlenme sürecinde olduğu için gübreyi kullanamaz ve kullanılmaya gübre bitkiye zarar verir.

SAKSILAMA: En uygun saksılama zamanı bitkinin dinlendiği zamandır. Ocak-Şubat veya Temmuz-Ağustos ayları, saksılama ya da saksı değiştirmek için uygundur. Kaktüsün bulunduğu saksının dibine çakıl taşları koyarak suyun saksıda kalmamasını sağlamanız gerekir. Saksı, kaktüse göre çok büyük olmamalıdır ve toprak da aşırı olmamalıdır.

Yeni Aldığınız Kaktüsün Çürümemesi için İpuçları

kaktüs bakımı

Aldığınız kaktüse direnç kazandırmak için aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz;

  • Köklerinin ıslak kalıp çürümemesi için toprağını temizledikten sonra 4-5gün kurumaya bırakın
  • Toprağı süzdüren özel kaktüs toprağı ve 3’te 1 oranında ponza taşını karıştırın
  • Kaktüsünüzü bu toprağa dikerek 1-2 gün su vermeyin
  • Sonrasında 1 kez yeteri kadar sulayın
  • Aşırı olmadığı sürece güneş alan bir yerde konumlandırın
  • Konumunun havadar olması gelişimini de hızlandıracak etkenlerden biri olacaktır

Kaktüs Çiçeği

Kaktüslerin bazı türleri hariç büyük kısmı çiçek açabilen bir bitkidir. Sağlıklı yetişkin bir kaktüsün çiçek açması normal şartlarda yılda bir gerçekleşir. Kaktüs çiçeğinin tomurcuktan – ölmesine kadar geçen süre max. 4-5 haftalık bir süreçtir. Bu yüzden bu zaman aralığında ışık-ısı-su ihtiyaclarını olabildiğince optimize şekilde sağlayarak çiçeğinin daha uzun süre kalmasını sağlayabilirsiniz.

Kaktüs Çeşitleri

kaktüs bakımı

Kaktüsler binlerce türü olan bir familyadır. En bilinen çeşitleri Ekinoks ve Eforbia varyeteleridir. Ekinoks birçok çiçekçide de karşılaşabileceğiniz yuvarlak olan türdür. Ekinoks’un bazı alt türleri bilinen doğal çiçek açan türlerdendir. Yavaş büyümelerinin yanı sıra uzun yıllar yaşayabilen (100 yaşını aşabilir) bitki çeşididir.

Kaktüs Teraryum Örnekleri

Teraryum sanatçılarının vazgeçilmez canlı objelerinden biri de hiç şüphesiz kaktüsler. Küçük kaktüsler de yetişkin insan boyundaki bir kaktüsün birebir kopyası gibi görünmesinden dolayı,haliyle teraryumlarda minyatür dünyaya en iyi uyum sağlayan dekoratif bitkiler oluyor.