Çiçek bakmakta zorlananların sıklıkla tercih ettiği, özellikle son dönemlerde ev ve iş yerlerinde olduğu kadar gelin buketi olarak da sık tercih edilen sukulentlerin dünyasına gelin hep birlikte göz atalım.
Sukulent, kelime anlamı olarak “özü ve suyu olan” demektir, birçok çeşidi vardır.
Sukulentler yaprak saplarına, gövdelerine, köklerine ve yapraklarına su toplayabilen bitkilerdir. Patlayacakmış gibi dolu yaprakları minik tüylerle kaplıdır. Bu şekilde buharlaşmayı yavaşlatarak su tutma oranını arttırmakta zorluk çekmez. Uzun ömürlü bitkiler olmasındaki sır bu becerisinden gelmektedir.
Kaktüs ile sukulent karıştırılmamalıdır. Etli ve sulu bitkiler sukulent bitkileridir. Kaktüs sulu bir bitkidir ancak bütün sulu bitkiler kaktüs değildir.
Terrariumların popülerliğinin artması ile altın çağını yaşayan sukulentin en çok tercih edilme sebebi kuşkusuz farklı bir güzelliği olması ve kolay bakımıdır. Birbirinden farklı türde sukulentler olduğu için siz de sukulentinizi seçerken kendinize en uygun olanını tercih etmelisiniz. Aloe, Aeonium, Adromischus, Cotyledon, Graptopetalum, Graptosedum, Crassula, Echeveria, Gasteria, Haworthia, Kalanchoe, Pachyphytum, Rochea, Senecio, Peperomia, Rhipsalis, Sansevieria, Sedum ve Tillandsia gruplarından oluşan Sukulent’ler bu grupların altındaki türleri ile yüze yakın çeşittedirler. Soğuk bölgelerde yaşıyorsanız Echeveria grubundan bir sukulent tercih etmeniz bitkiniz için daha sağlıklı olacaktır. Tam tersi fazla sıcak bir bölgede iseniz Haworthia türü sukulentler sizin için çok daha rahat bakılacak ve uzun ömürlü bit yoldaş olacaktır.
Bakımı en kolay ve evde yetiştirmek için en uygun olan sukulent grupları ise Sedum, Sedum, Kalanchoe, Senecio, Crassula olarak listelenebilir. Aslında evlerde yetiştirilen birçok bitki sukulent sınıfına girer. Bunlardan en bilinen sukulent türü Kalanşo (Kalanchoe) olarak değerlendirilebilir. Kırılan dalları yeniden köklenebilen bu bitki çok kolay yayılır
Aloe, Aloe Vera ve Tıbbi Sarısabır adları verilen bir diğer sukulent çeşidi de hemen hemen herkesin bir yerde karşılaştığı bir türdür. Aloe Vera humuslu topraklardan hoşlanır ayrıca toprağının geçirgen ve yetiştirileceği saksının mutlaka drenaj delikli olması gerekir.
Yılan Derisi ya da Zebra olarak da adlandırılan Haworthia fasciata evde yetiştirmeye en uygun sukulent çeşitlerinden biridir.
Aşkın gözyaşları olarak da tanımlanan Haworthia fasciata en yaygın sukulent biçimlerinden biridir. Ancak isim olarak çok bilinmez.
Yapı marketlerden, seralardan aldığınız sukulentleriniz öncelikle uygun bir saksı bulmanız gerekiyor. Burada püf noktası saksı boyutunun ne büyük ne de küçük olmaması gerektiği.
Gövdesine yetecek miktarda torak koyduğunuz saksınıza yaprakların iç içe geçmemesine dikkat ederek sukulentinizi yerleştirip köklerinin hava almadığından emin olarak toprakla etrafını çevirin.
Bitkiniz saksı değişimi veya ilk saksıya ekim sonrasında 2 hafta içerisinde kök salacaktır. Altında su gideri olan bir kap tercih etmeniz altta su birikmemesi açısından daha rahat bir bakım sağlayacaktır.
Boydan değil enden genişleyen çok kök salmayan bitkilerdir. Çok sıcak bölgelerin bitkileri oldukları için çok fazla su istemezler. Sıcak günlerde 10 güne bir kış günlerinde 20-30 günde bir sulamak yeterlidir.
Kumlu çöl toprağını sevdikleri için başka topraklarla değiştirilmemelidir. Gider çıkışı olmayan saksılar tercih edilmemelidir. Saksı tabanında su birikmesi köklerin çürümesine neden olabilir.
Yarı aydınlık yarı karanlık ortamlarda, direk güneş ışığı almayacağı bir konumda bakılmalıdır.
Sukulent için çok sıcak hava değil çok soğuk hava risklidir, aynı zamanda az sulamak değil fazla sulamak bitkiyi öldürebilir.
Sukulent çoğaltılması oldukça kolay bir bitkidir çünkü çok çabuk kök salar ve hemen toprağa tutunabilir. Sukulent çoğaltma içlemini yaparken önce bitkimizin alt yapraklarından parçalar koparıyoruz.
Gövdede yaprak parçası kalmadığına emin olun. Daha sonra aşağıda gördüğünüz gibi gövdeden bir makas yardımı ile baş kısmındaki çiçekli kısmı kesiyoruz.
Kopardığımız sukulent parçalarını 1 gün bekletip bitkimizin toprağı üzerine veya sukulent yetiştirmeye uygun fısfısla hafif nemlendirilmiş toprağın üzerine bırakıyoruz.
2 Hafta içerisinde kesilen yaprakların minik kökler saldıklarını fark edeceksiniz.
Yaprakların köklenmesinden sonra minik sukulentleriniz baş gösterecek. Zamanla beslendiği yaprak çürüyecek ve minik sukulentleriniz tek kalacaktır. Bu çiçeklenme işleminden sonra toprağa ekebilirsiniz. İlk 24 saat su vermeyip toprağına alışmasını bekleyin.
Kestiğiniz sukulent gövdesi ne olacak peki merak ediyor musunuz? Öncelikle kestiğiniz parçayı da ayrı olarak diktikten sonra gövde sukulentinizi de düzenli olarak sulamaya devam edin.
Zamanla üzerinde çıkan yavru sukulentleri görebilirsiniz.