Ev ve işyerlerinin en sevilen bitkilerinden olan Schefflera bitkisinin bakımı nasıl olmalı? Yeşilin farklı tonlarının hakim olduğu yaprakları tıpkı bir elin parmaklarına benzeyen Schefflera (Şeflera) bitkisi hangi şart ve koşullarda yetiştirilir? İç mekanlarda sıklıkla kullanılan dayanıklı bu salon bitkisine dair merak edilen tüm soruların yanıtlarını ve gerekli bütün bilgileri sizler için hazırladık.
⏩ 500’den fazla türü olan bitkinin Schefflera Actinophylla ve Schefflera Arboricola olmak üzere bilinen iki ana Schefflera türü vardır.
⏩ Doğada 4 metreye kadar uzayabilen bu bitkiler ev ortamında en fazla 2 metre uzayabilmektedir.
⏩ Çiçeksiz yeşil bitkilerden olan Schefflera, evlerde en çok tercih edilen yetiştirilen bitkilerin başında gelir.
Güneş - Işık:
Parlak ışıklardan hoşlanan Schefflera bitkisi direkt olarak güneş ışığı istemez. Direkt olarak güneş ışığı aldığı zaman yaprakları zarar görebilir.
İç mekanlara kolaylıkla uyum sağlayabilen Schefflera, dolaylı ışıklarda da varlığını sürdürebilir ve alternatif ışık kaynaklarından beslenebilir.
Schefflera, güneşe doğru uzama eğilimindedir. Direkt güneş ışığına maruz kalan bölümlerde ışığa doğru eğilmeler gerçekleşebilir. Belli dönemlerde çiçeğin yönünü değiştirmek, bu eğilmeleri engelleyebilir.
Sıcaklık
Bakımı kolay olan bu bitkiyi yetiştirirken dikkat edilmesi gerekilen en önemli detay sıcaklıktır.
Schefflera bitkisi için en ideal oda sıcaklığı, 7 °C dir, özellikle kış aylarında oda sıcaklığının bu derecenin altına inmemesine dikkat etmek gerekir. Aksi halde bitki yapraklarını dökecektir.
Bitkinin bulunduğu ortamda hava akımı olmamasına dikkat etmek gereklidir.
Nem
Schefflera tropikal bir bitkidir. Bu sebeple nem oldukça önemlidir. Yeteri kadar nem sağlanamazsa bitkinin yaprakları dökülebilir. Bitkinin nem dengesini koruyabilmek adına özellikle yaz aylarında yapraklarına su püskürtebilirsiniz.
Sulama
Schefflera bitkinin ihtiyacına göre haftada bir gün sulanmalıdır. Bu sulama esnasında toprağın her bölgesinin suyu almasını sağlamak gerekir. Eğer sararan ve yere düşen yapraklar varsa bu bitkiyi gereğinden fazla suladığınızın işaretidir.
Her sulama sırasında aynı sulama kabı kullanılmalı, kullanılan miktar ve dönem sabitlenmelidir. Ayrıca verilen suyun sıcaklığı da çok yüksek veya çok düşük olmamalıdır.
Bitki yaz mevsiminde daha çok suya ihtiyaç duyar. Bu zamanlarda yapraklara su püskürtülebilir.
Toprak - Gübre
Schefflera bitkisinin toprağı drenajı iyi sağlanmış, kumlu bir toprak olmalıdır. Bitki zamanla topraktaki vitamin ve mineralleri azaltacaktır. Yılda bir defa yapılacak vitamin ve mineral desteği, bitkinizin uzun ömürlü olmasına olanak sağlayacaktır.
Saksı Seçimi
2 metreye kadar boylanabilen Schefflera rahat saksıları sever. Her 2 ya da 3 yılda bir, toprağın ısındığı Nisan ayında saksı değişimi yapılması gerekir.
Budama
İç mekanlarda bakılan Schefflera, daha estetik görünmesi için budanabilir. Fazla uzayarak bitkinin dengeli görünümünü bozan bölgeler her yıl kesilebilir. Böylece bitkiniz daha canlı ve güzel bir görünüme sahip olacaktır.
Budama işlemi, havaların ısınmasıyla birlikte, uzayan dallara şekil verilerek gerçekleştirilebilir. Fakat kesilen uçların hava almasını engellemek gerekir. Soğuk bir macunla çiçeğin budanan kısmı kapatılırsa hava alması engellenir.
Gövde ve dal sayısı birden fazlaysa, gövdeye yakın olan bir bölgeden bir tanesi kesilir, bu kısım belli bir süre suya konur, bu sayede çiçek köklenecektir. Köklenen dal, yeni bir saksıya dikilir.
Eğer evinizdeki bitkinizin birden fazla kökü varsa, kökleri birbirinden ayırarak bitkileri birbirinden ayırabilir, yeni bir bitki elde edebilirsiniz.
Schefflera bitkisi toksiktir. Bu sebeple yenmesi durumunda tüm canlılarda zehirlenmelere sebep olabilir. Bitkinizi evcil hayvanlarınızdan uzak tutmanız önerilir.
Tüm yapraklarını dökmesi bitkinin temel ihtiyaçlarının karşılanmadığını gösterir. Bitkinizi daha fazla ışık alabileceği bir ortama taşıyıp sulama miktarınızı tekrardan ayarlamanız bitkinizi kurtaracaktır. Kısa bir süre sonra bitkinizin tepeden yeni yaprakları çıkacaktır.
Evet. Kopan yapraklı dalı 4-5 gün kadar su dolu bir kavanoz içerisinde beklettikten sonra köklenmesini beklemeden toprağa dikebilirsiniz.
Ev bitkisi formunda olan Scheffleranızı açık alanlarda yetiştirmeniz önerilmez. Kapalı ya da sera düzeni oluşturulmuş balkonunuzda bitkinizi yetiştirebilir ya da yaz aylarında direkt olarak güneş ışınlarına maruz kalmayacağı şekilde bitkinizi balkonda havalandırabilirsiniz.