Yucca Bitkisi Bakımı

Uzun yıllar boyunca yeşil yapraklarının güzelliğini koruyabilen Yucca, kolay bakımı ve etkileyici görünümü ile kapalı alanların en çok tercih edilen ve sevilen bitkilerindendir. Ev veya işyerlerinize hem zerafet hem de enerji katacak bu bitkinin bakımına dair tüm incelikleri sizler için bir araya getirdik.

çiçeksepeti app indirim kodu

yucca çiçeği bakımı

Işık İhtiyacı

Işık İhtiyacı

7/10

Su İhtiyacı

Su İhtiyacı

3/10

İç/Dış Mekan

Konum

İç Mekan

  • Su ihtiyacı: Düşük: Haftada 1-2 kez (Bitki toprakları kurudukça sulanır) Orta: Haftada 2-4 kez sulama (Toprak hafifçe kurudukça sulanır) Yüksek: Haftada 4-7 kez sulama (Toprak nemli tutulmalıdır, sıcak havalarda sıklık artabilir).
  • Işık ihtiyacı: Düşük: 1-3 saat ışık (Dolaylı, zayıf ışık, genellikle iç mekanlarda) Orta: 3-5 saat ışık (Dolaylı ışık veya sabah/akşam güneşi) Yüksek: 5-10 saat ışık (Doğrudan güneş ışığı, parlak ışıklı alanlar)

Yucca Özellikleri

  Yucca bitkisinin yaklaşık 40 türü bulunmaktadır. Ancak bunlardan yalnızca birkaçı iç mekan bitkisi olarak yetiştirilebilmektedir. Yucca Guatamalensis ve Yucca Aloifolia en yaygın olarak yetiştirilen iç mekan Yucca türleridir.

 Yavaş büyüyen bir yapısı olan Yucca, kuraklığa ve haşerelere dayanıklıdır. Zor koşullara karşı dayanıklıdır.

Yucca Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Güneş - Işık:

Yucca bitkisinin güneş ışığına olan ihtiyacı, diğer bitkilerden daha fazladır, sağlıklı bir şekilde büyümesi, yeterli oranda güneş ışığı almasına bağlıdır. Birçok bitkinin aksine tam güneş ışığı almaktan hoşlanırlar. Daha düşük ve dolaylı ışık alan bölgelerde de yaşayabilen bitkinin büyümesi daha yavaş olacaktır.

Sıcaklık:

Yucca bitkisi için en ideal oda sıcaklığı, 15 °C dir, özellikle kış aylarında oda sıcaklığının bu derecenin altına inmemesine dikkat etmek gerekir.

Nem

Nem oranı yüksek olan bölgeleri daha çok tercih eden Yucca, yeterli nem oranına erişememiş ortamlarda yapraklarını dökebilir.

Sulama

yucca çiçeği sulama

Çöl kökenli oluşu sebebi ile bitki çok su istemez. Dayanıklılığı ile bilinen bu bitkiyi öldürmenin tek yolu fazla sulamadır desek yanlış olmaz.

Yucca bitkisini sularken toprağın üst yarısının kuruması beklenmelidir. Ardından sulama yapılırken toprağın her yerine su ulaşacak şekilde su verilmelidir. Sulama yapılırken belli bir kap kullanılmalı. sulama miktarı kontrol altında tutulmalıdır. Kullanılan su fazla sıcak veya soğuk olmamalı, oda sıcaklığında ve dinlendirilmiş su olmalıdır.

Her Yucca aynı şekilde sulanmaz. Sulama miktarı bitkinin ne kadar ışık aldığına göre değişir. Eğer bitkiniz az ışık alıyorsa daha az sulanmalı, daha fazla ışık alıyorsa bir miktar daha fazla su ile sulanmalıdır.

Sulama miktarı aylara göre de değişiklik gösterir. Yaz sıcakları başladıktan sonra bitene kadar kadar geçen süre içerisinde sulama miktarı artırılmalıdır.

Toprak

Yucca bitkisinin doğal yaşam alanı kumlu, kuru çöllerdir. Saksıda yetiştirirken kullanılacak toprak gevşek ve iyi drene edilmiş olmalıdır. Drenajı desteklemek için saksı toprağını kum ve perlit ile karıştırabilirsiniz.

Gübre

Sulama miktarını attırdığınız mayıs ve eylül ayları ayda 2 kez yaprak gübresi verilebilir.

Saksı Seçimi

yucca çiçeği saksı seçimi

Yucca, başka salon bitkilerine nispeten yavaş büyüyen bitkilerdendir. Saksı ve toprak değişimi iki senede bir yapılabilir. Her defasında bir boy büyük saksıya alınmalıdır. Saksı seçerken bitkinin boyutuna dikkat etmek gerekir. Kalın saplı bir bitki olması sebebi ile iyi sabitlenmelidir. Aksi halde bitki devrilebilir.

Budama

Yucca, çok fazla budama istemez. Ancak bulunduğu ortam için fazla büyüdüğünde zaman zaman budanabilir. Budama için doğru zaman, bitkinizin esinti alabileceği bir alanda ve mevsimde olduğu zamandır. Böylece budanan yaprakların kesiklerinden hastalık kapmasına ve çürümesine engel olabilirsiniz.

Yucca Nasıl Çoğaltılır?

Yucca bitkisini çoğaltmak için birkaç yol vardır. Bunlardan biri bölme ile çoğaltma yoludur. Çoğaltma için tercih edeceğiniz zaman dilimi sonbahar olmalıdır.

Bölme yolu ile çoğalma için, toprağın altındaki rizomları ayırmalı yeni bitkinizi uygun toprağa yerleştirerek güneş alabileceği bir alana yerleştirin. Bitkinin kökleri oluşana kadar toprağı nemli tutun.

Yucca bitkisi ayrıca yavrular üretir. Çoğaltmak için bu yavruları ayırabilirsiniz. Yavrular yeşil rengini alana kadar bekleyin. Bir diğer yol ise çelik ile çoğaltma yöntemidir. Bitkinizin yapraklarından birini dilediğiniz bir yerden keserek direkt olarak toprağa dikebilirsiniz. Bitkiniz zamanla köklenecektir.

Sıkça Sorulan Sorular

Yucca bitkimin yapraklarının uçlarında kahverengi ve beyaz lekeler var.

Bitkinizi daha havadar ve güneşli bir yere alarak gözlemleyin. Muhtemelen bitkiniz fazla nemden ve havasızlıktan muzdariptir. Bir süredir sulamayı ihmal ettiyseniz bitkiniz bu şekilde mesaj gönderiyor da olabilir. Sulama miktarını değiştirmeden sulama işlemini düzenli aralıklar ile uygulayın.

Bitkimin yaprakları kurudu.

Bunun sebebi kuru hava ve yetersiz sulamadır. Yapraklara su püskürterek toprağı nemlendirin.

Yucca bitkimin yaprakları kıvrılıyor.

Yaprak kıvrılmasının sebebi bitkinizin üşüdüğünün bir göstergesidir. Sıcaklık dengesini yeniden sağladığınızda bitkiniz kendine gelecektir.

Diğer Çiçek Bakım Yazıları