Spatifilyum, zarif beyaz çiçekleri ve parlak yeşil yapraklarıyla iç mekanlarda şıklığı ve doğallığı bir arada sunar. Hem estetik hem de havayı temizleme özelliğiyle bilinen bu bitki, doğru bakım ile uzun yıllar boyunca güzelliğini koruyabilir. Spatifilyum bakımı, fazla sulamadan kaçınmak ve uygun ışık koşullarını sağlamak gibi basit ama etkili adımlar içerir. Evde Spatifilyum bakımı hakkında merak ettiğiniz her şey, bu sayfada sizleri bekliyor. Spatifilyum çiçeğinizin nasıl sağlıklı büyüyeceğini öğrenmek ve ona en iyi bakımı sağlamak için doğru adımları takip edin.
Işık İhtiyacı
4/10
Su İhtiyacı
7/10
Konum
İç Mekan
Işık seven spatifilyum bitkisinin boyu 40 cm ila 100 cm arasında değişir.
Parlak ve zarif çiçekleri olan spatifilyumun gövdesi yavaş uzar.
Oldukça hassas olan spatifilyum, mevsim değişikliklerinde önlem alınmazsa yaprak uçları bozulabilen bir bitkidir.
Spatifilyum, ışığı seven bir bitki olsa da direkt güneş ışığından uzak tutulmalıdır. Optimum yetişme alanı yarı gölgelik alanlar olabilir. Genelde ışığa doğru eğilme gösterdiği için, haftada bir kez de olsa bitkinin ışık almayan tarafı loş güneşli bir alana doğru çevrilmelidir. Karanlıkta kalan spatifilyumun yaprakları birkaç gün içinde solmaya, sararmaya ve dökülmeye başlar.
18 ila 20 derece arası sıcaklık çiçeğin gelişme dönemi için idealdir. Kış mevsiminde ise sıcaklık seviyesinin 15 derece ve çevresinde olması yeterlidir. Her ne kadar soğuğa dayanıklı bir bitki olsa da ortalama değerlerin çok aşağısında ya da yukarısında olan alanlar çiçeğin yaprak ve köklerine zarar verir.
Spatifilyumun en sağlıklı büyüyebildiği alanlar 28 derece sıcaklığa ve ortalama yüzde 70 neme sahip olan yerlerdir. Eğer ortam ısısı artırılacaksa nem miktarı da doğru orantılı şekilde yükseltilmelidir.
Havanın soğuk olduğu kış aylarında bitkiyi mümkün oldukça az sulamalısınız. Yazın ise suya ihtiyacı artacağından daha fazla sulamalısınız. Kışın musluktan akan soğuk su ile sulanmamalıdır, verdiğiniz su oda sıcaklığında olmalıdır. Su toprağın her tarafına eşit miktarda dökülmelidir ve her zaman aynı gün ve aynı miktarda su verilmelidir.
Spati bitkisinde çok büyük bir değişiklik görülmediği sürece sulanmada kullanılan kap, ölçü ve su miktarı değiştirilmemelidir.
Spati bitkisi soğuğa dayanıklıdır ve kolay kolay soğuktan etkilenmemektedir. Genelde yaz aylarında çiçek açar ve çiçeklerini kışa doğru dökerek dinlenme sürecine girer. Sararmış ve çürümüş yapraklar ara sıra bir makas ile budanmalıdır.
Spatifilyum genellikle lifli ve kumlu toprakları seven bir bitkidir. Ancak en iyi kompozisyonu sağlamak için biraz çim, torf, humus ve kumdan oluşan özel bir karışım hazırlayabilir ya da bu şekilde hazır satılan ve sadece doğal bileşenler içeren zengin topraklardan alabilirsiniz. Toprak değişimi için yılın ilkbahar ayları tercih edilmelidir. Her yıl biraz daha büyüyecek olan bitkinin toprağı değiştirilirken bir numara büyük saksıya aktarılması daha sağlıklı olur.
Spatifilyum gelişme dönemindeyken bitkinin daha canlı ve sağlıklı gelişmesi için gübre verebilirsiniz. Bu dönemde ortalama 15 günde bir az miktarda gübrelerken yeterli olgunluğa ulaştığında yılda iki kez gübreleme yapabilirsiniz.
Spatifilyum bitkisi için saksı seçimi çok önemlidir. Bitki çiçek açmıyorsa bunun nedenleri arasında yeteri kadar ışık almaması, çok fazla sulanması ve yanlış saksı seçimi yer alır. Özellikle çok büyük olmayan ve bitki boyutuna uygun bir saksı seçilmesi bitkinin çiçek açmasını sağlar. Eğer saksı çok büyük olursa saksıyı doldurmak için bitkinin kökleri daha fazla gelişeceğinden çiçek açması süresi de uzar.
Spatifilyum, çok yıllık bitkiler arasında değerlendirilir. Dallar çiçek açtıktan sonra solma dönemine girdiğinde, bitkinin yeniden çiçek açabilmesi için solan çiçeklerin ve varsa yaprakların budanması gerekir. Ancak kesilen bu bölgenin içine hava girmesi önlenmelidir. Bu nedenle soğuk silikon, yakıcı olmayan yapıştırıcı veya bant ile kesilen alan kapatılmalıdır.
Çoğaltılması sırasında köklerinden ayrılan Spati bitkisi hemen başka bir saksının içine dikilerek çoğaltılır. Bu yönteme kökten ayırma yöntemi denir. Kökten ayrılan bitki en kısa zamanda büyür ve çiçek açar, ve bu bitki de tekrar kök vermeye başlar.
Spati’nin çoğaltılması için en uygun ay nisandır. Çoğaltılan Spati’lerde de aynı sulama, yetiştirme ve bakım işlemlerini uygulamalısınız.
Saksı deliklerinin kapalı olması ve fazla suyun dışarı çıkamaması, hastalanmış alanların budanmayarak çevre dallara zarar vermesi, toprağın kalitesiz olması ya da vitaminsiz kalması bitkiye zarar verir.
Uzun süre su vermediğinizde spatifilyumun yapraklarını neredeyse yere kadar eğilmiş görebilirsiniz. Bu tür zamanlarda eğilen yaprakları bir araya toplayıp, bir ip yardımıyla bağlayabilirsiniz. Sonrasında normalden daha fazla su vermeniz yeterlidir. Toprak, suyu yavaş yavaş çeker ve kökler aracılığı ile yapraklara iletir. İlerleyen günlerde de yaprakların yeniden canlandığını ve eski haline döndüğünü görebilirsiniz. Dilerseniz bu tür durumlarda yaprakları güzelce temizleyerek vitamin desteği de yapabilirsiniz. Spatifilyum kolay kolay ölen saksı bitkilerinden biri olmadığından özenli bir bakım ile eski formuna kavuşabilir.